kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

Filtering by Category: Hannas Trädgård

FEM FINA SOMMARBLOMMOR FÖR NYBÖRJARODLAREN

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_sommarblommor-4.jpg

Längtar du efter att plocka blomster i din trädgård och ta in och pryda ditt hem med? Det finns ju få saker som gör ett hem så vackert som färska blommor! Dessutom är det ljuvligt med blommande rabatter i trädgården eller på balkongen, så här ger jag dig min bästa tips på fem lättodlade sommarblommor för nybörjarodlaren.

HannaWendelbo_sommarblommor-9.jpg

Sommarblommor är växter som man sår som frö på våren och som sedan bara blommar en sommar för att sedan vissna ned. Det fina med sommarblommor är att ju mer du plockar desto fler blommor blir det.

Jag försår alla mina sommarblommor inomhus och låter de växa till sig innan jag petar ner dem utomhus i rabatter. Anledningen till detta är att då har jag koll på var jag har satt den lilla blomman och kan skydda den från alla hungriga mördarsniglar.

Sommarblommorna jag rekommenderar här är alla sorter vars frön inte alls är svåra att få tag på. Du hittar fröpåsarna i din blomsterbutik eller till och med i din matbutik. Men jag varnar dig, har du väl fastnat för en sommarblomma är det lätt hänt att man gärna blir lite nördig och vill odla massa olika sorter av samma blomma!

HannaWendelbo_sommarblommor-5.jpg

ZINNIA

Zinnia är en så tacksam blomma att odla för buketter. I blombuketterna står den längst av alla. Inte ovanligt att den håller i vas i flera veckor och att den till och med börjar sätta rötter. Stjälkarna är oftast väldigt raka och stabila, vilket ger stadga i vilda trädgårdsbuketter. Zinnian kommer i massa olika färger och former, ibland kan de nästan påminna om mindre varianter av dahlia, men är inte alls så svårflörtad som dahlian. Jag brukar odla ett par olika sorter, de kommer i massa olika färger från blekgult, till cerise och bränd terracotta. Och jag säger som Farbror Grön, som är grönsaksodlarguru, att det finns alltid plats för en zinnia till!

Zinnian är väldigt förtjust i värme och den varma sommaren 2018 var skörden riklig. Plantera den i soligt läge och snåla inte med näring i jorden och vatten och den lilla zinnian kommer att belöna dig rikligt.

Jag bredsår zinnian inomhus i mitten på mars i vindruvsboxar, läs mer HÄR.

HannaWendelbo_sommarblommor-2.jpg

LUKTÄRT

Att jag är en luktärtsälskare av stora mått har jag kanske dolt dåligt. Jag älskar luktärter! Och en mer lättodlad sommarblomma får man faktiskt leta efter om man följer de enkla odlingsråd som jag har skrivit om HÄR. Luktärter kan man hitta flertalet sorter av i butikerna, även om jag föredrar att beställa mina fröer från www.ceciliawingard.se eftersom kvalitén på hennes fröer är så oroligt hög, varje litet frö gror!

Luktärterna är tacksamma på så sätt att ju mer man plockar desto mer blomster blir det. I början av sommaren plockar jag av alla blomster varje morgon och tar då in bara stjälken. Ju längre fram vi kommer på sommaren desto slösigare blir jag och plockar hela rankor av den ljuvliga blomman.

Luktärter vill ha riktigt välgödslad jord och något att klättra på. Under säsong brukar jag gulla med dem och fylla på med ytterligare näring i form av tex pelleterad hönsbajs.

I buketten på bilden ovan blandar jag luktärter med blåklint, en annan härlig lättodlad favorit i min trädgård.

Rosenskära, sommaraster, dahlia, luktärt och blåklint i en krispigt vit bukett.

Rosenskära, sommaraster, dahlia, luktärt och blåklint i en krispigt vit bukett.

HannaWendelbo_sommarblommor-1.jpg
HannaWendelbo_sommarblommor-10.jpg

ROSENSKÄRA

Jag kan nog villigt erkänna att rosenskäran är bulkvaran (får man lova att säga så om denna ljuvliga blomma…?) i min trädgård och buketter. Rosenskära kan man inte misslyckas med! Eller jo, det kan man faktiskt, ger man den för mycket näring så utvecklar den otroliga mängder av det dilliga bladverket innan den vill till att blomma. Det problemet hade jag i somras då jag planterade ut plantorna i en av mina nyanlagda hästbajslasagner. Så håll gärna tillbaka lite med näringen i jorden om du vill ha många fina rosenskäror.

Rosenskäran börjar blomma på sensommaren när dygnet ljusa timmar blir färre. Rosenskäran, som även kallas Cosmos eller Cosmea kommer i massa olika former och färger. Den vita “Purity” tycker jag är helt fantastisk. Den dubbla, djupt ceriserosa heter Cranberrie Double Click. Den rosa enkla kommer från en påse som kallas Vega Mixture från Lord Nelson. Det fiffiga med den är att har man väl sått den så sjävlsår den sig överallt i trädgården år efter år.

Rosenskäran bredsår jag inomhus i mitten på mars i vindruvsboxar, mer om sådden hittar du HÄR.

HannaWendelbo_sommarblommor-11.jpg
HannaWendelbo_sommarblommor-12.jpg
HannaWendelbo_sommarblommor-8.jpg
HannaWendelbo_sommarblommor-3.jpg

BLÅKLINT

Blåklinten är oftast den blomma som börja blomma tidigast här hos mig. Redan till midsommar brukar jag kunna plocka av den och blanda upp med prästkrage och smycka midsommarbordet med på klassiskt vis. Men blåklinten finns i flera olika färger och jag älskar de fröblandningar som innehåller en mix av flera olika kulörer. Det bästa med blåklinten är att den inte verkar behöva någon skötsel alls, den bara växer. Klart att den vill ha näring, vatten och sol, men inte så mycket mer dutt och lull än så.

Även blåklinten självsår sig villigt och kan dyka upp lite här och var. Blåklinten sägs vara fin att torkas också och användas som eternell, jag har ännu inte provat, men kommer testa det i år!

Blåklinten försår jag inomhus i vindruvsboxar i slutet på februari/början på mars, mer om sådden kan du läsa HÄR.

IMG_3682.JPG

SOLROS

Solrosor är verkligen roliga att odla! Fröerna är stora och lätthanterliga, både små och stora fingrar puttar lätt ner dem i jorden. Solrosorna sår jag inomhus i slutet på mars/början på april i mindre krukor och planterar ut när de är lite större, annars blir de snigelmat med en gång.

Jag använder solrosor i min trädgård nästan som häckar som delar av i trädgårdsrummet. De är lite roliga där de står och vänder sitt ansikte efter solen, blir som kompisar som står och solar sig på rad. Solrosor kommer i massa olika storlekar, färger och former. Det finns många fina som inte blir så höga som är urfina att odla i kruka på balkong till exempel. Sedan finns andra som skickar ut massa blommor längs samma stam som är utmärkta till snitt och buketter. I slutet på augusti och september kan jag plocka hur stora fång som helst av solrosor. De blommor jag låter stå kvar i rabatten käkar fåglarna glatt upp. Det ser verkligen härligt ut när de har fest i solroshäcken!

HannaWendelbo_sommarblommor-14.jpg

Jag hoppas att detta inlägg ska inspirera dig att odla sommarblomster i din trädgård eller på din balkong. Kanske går du redan nu och införskaffar fröerna, men vänta med att peta ner dem i jorden tills det är dags. Risken när man sår för tidigt är att plantorna blir långa och gängliga och inte så fina. Sommarblommorna behöver ljus så försök att vänta!

Sommarblomster adderar inte bara lust och fägring för dig i din trädgård utan fungerar även som restauranger för alla små pollinatörer som är så viktiga för vår överlevnad. Humlesurr och fjärilsfladder gör varje trädgård levande och härlig.

Hoppas även att du hänger med i #Blomsteruppropet där visionen är att det självklara valet ska vara närodlade blomster i säsong. Det där som är säsong får man kläm på när man odlar själv och jag tror att man får en annan respekt och förståelse för varje liten blomma. Att det är härligt att längta och att det är fint att leva med årstiderna. Eller hur?

Kram//

Hanna

P.S om du tyckte dessa tips var bra så får du gärna klicka i en “Like”, då vet jag vad jag ska bjussa på för kunskap och förhoppningvis inspirera dig! D.S

DÅ SÅR JAG MINA LUKTÄRTER

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_luktärt-3.jpg

Luktärter är verkligen en fröjd och möjligen det mest lättodlade man kan tänka sig i min trädgård. Just nu gör jag upp storslagna planer för alla luktärtsodlingar som trädgården ska innehålla i år, men själva sådden väntar jag med till vecka 12. Mer om sådden med nästintill 100 procentig utdelning längre ner i blogginlägget!

HannaWendelbo_CeciliaWingard_luktärt

Sedan ett par år tillbaka skaffar jag alla mina frön från luktärtsdrottningen Cecilia Wingård. Grobarheten på luktärtsfröerna är nästintill hundraprocentig när jag sår enligt hennes modell som hon bland mycket annat berättar om i hennes magiskt fina mästerverk Luktärt. Med boken som hjälpmedel har jag prickat för de sorter jag har odlat, de jag inte har odlat och de jag bara måste odla igen i år!

HannaWendelbo_Cecilia-Wingård-luktärter

Cecilia packar alla fröer själv, 20 frön i varje påse, textar så vackert namnen på sorten och förseglar de vackra fröpåsarna. Redan där börjar njutningen! Jag har upptäckt att det blir väldigt mycket plantor när man sår alla 20 fröerna i en påse, så numera har jag faktiskt lugnat mig en aning och sår inte alla fröna samma säsong. Jag förvarar fröpåsarna i en glassburk i frysen och där håller grobarheten utmärkt!

Cecilia-Wingård-luktärt
HannaWendelbo_luktärtsfrö

Tänk vad mycket energi som ryms i detta lilla runda bruna hårda frö! Vissa plantor blir nästan tre meter höga hos mig! Cecilias bok är full med fantastiska tips och fakta om luktärtans historia och odling. Kanske har du fått rådet att lägga dina frön i blöt eller rugga upp skalet med sandpapper innan sådd? Det ska du inte göra, numera kommer de flesta frön från Malta eller New Zeeland och där gör odlingsklimatet att skalet blir tunnare och grodden tränger lätt igenom. Lägger du fröna i blöt riskerar du däremot att de börjar mögla, och det är ju inte kul!

När du beställer frön från Cecilia så får du med en fin liten broschyr som ger de bästa okrångliga odlingsråden som tänkas kan. Det är därför det är så himla lätt att dra upp egna luktärter och fylla trädgården med väldoft och lycka!

Jag följer Cecilias råd och kör igång vecka 12:

  1. Ta en större plastkruka och fyll den med planteringsjord. Tryck till jorden ordentligt och vattna igenom riktigt ordentligt.

  2. Placera fröna mot jordytan och tryck till dem så de kommer i kontakt med den blöta jorden. Täck med ca 2 cm planteringsjord och tryck till. Vattna på jorden försiktigt så att du inte rör om bland fröerna.

  3. Placera plastkrukan i en plastpåse och låt den stå öppen upptill. Det blir som ett litet växthus för fröerna. Krukorna i plastpåsarna placerar jag i fönsterkarmen där det är ljust och varmt men är försiktig med gassande sol. Sedan lämnar jag krukan i fred under ca 14 dagar. (Sanning med modifikation, jag går och tittar till dem ungefär 1 gång i timmen under dagtid.) Det ser väldigt lustigt ut när förnsterkarmen är fylld av plastpåsar, men det får man stå ut med ett tag!

  4. När plantorna har kommit upp 10-15 cm får de flytta ut utomhus eller in i växthuset om det är väldigt kallt ute. Förra våren som var så fruktansvärt kall med flera minusgrader på nätterna ända in i april så glömde jag krukorna utomhus flera gånger, men de klarade sig finfint. Men i år ska jag hålla lite bättre koll på dem, -4 funkar, men -10 är nog att ta i. Plantorna blir tjocka, knubbiga och fina.

  5. När de börjar komma fler bladpar så toppar jag plantorna så förgrenar de sig ännu mer. Jag har låtit plantorna stå kvar i dessa ursprungliga krukor tills det är dags att plantera ut dem på sin växtplats. Jag är lat och odlar för mycket för att hinna skola om dem, men jag tror kanske att plantorna blir ännu kraftigare om man faktiskt trasslar ut rötterna och låter de växa sig starka i en egen kruka. Det brukar vara så mycket som pockar på uppmärksamhet vid den här tidpunkten så det prioriteras bort för mig!

HannaWendelbo_luktärt-1-2.jpg

Runt midsommar plockar jag första buketten med luktärter. Stjälkarna är lite korta då, men om man trycker ner dem i ett glas så ser det fint ut ändå! En av odlingsplatserna är på armeringsnätet som syns i bakgrunden. Lådan som innehåller jorden får sig en rejäl giva med hästbajs varje vår och det verkar som om luktärterna älskar det!

HannaWendelbo_luktärt-1.jpg

Luktärterna är helt magiska och så vackra att blanda med andra blommor i ljuvliga buketter. Lukten fyller hela rummet och det är bättre än alla doftljus i hela världen!

HannaWendelbo_luktärt-4.jpg

Kanske det bästa med luktärter är att ju mer man plockar desto fler blommor blir det? Varje morgon smyger jag ut i trädgården och skördar alla luktärter som är i blom med en riktigt vass sax. Under dagen hinner massa nya slå ut och det är rena luktärtsfrossan!

Om du vill uppleva riktigt luktärtsfrossa så boka genast in ett besök i Cecilia Wingårds trädgård i närheten av Hallaröd i Skåne den 6-28 juli då hon bjuder upp till luktärtsfestival med mer än 70 olika sorter, samtliga kravodlade! En bättre odlingsupplevelse än ett besök hos henne har jag svårt att tänka mig!

Mitt råd och tips är att genast klicka in hos CeciliaWingard.se och beställa bok och frön, men vänta sedan till vecka 12 med att putta ner fröerna i jorden! Längta sedan efter första skörden på midsommarafton och de kommande fyra månaderna med luktärtsplock varje dag!

// Kram Hanna

P.S. Om du gillar blogginlägget och tyckte att tipsen var användbara får du gärna klicka i “LIKE” nedan. Då vet jag vad du gillar att läsa om här hos mig och kan bjussa på mer bra grejer! D.S

VAD JAG SÅR I JANUARI.

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo_vad_jag_sår_i_januari-5.jpg

Visst kliar det i fingrarna efter att komma igång med odlingssäsongen? Men, nej även om dagen nu har ökat med en kvart sedan vintersolståndet, så är det lite för tidigt att dra igång hela maskineriet för mig. Så här tidigt i januari nöjer jag mig med att så några älskade favoriter!

HannaWendelbo_vad_jag_sår_i_januari-9.jpg
HannaWendelbo_vad_jag_sår_i_januari-10.jpg

En solig dag i januari kan det bli riktigt varmt och skönt i växthuset och det är där jag gärna står och bläddrar och drömmer bland mina fröpåsar. En del frön köper jag nya från år till år, medan andra samlar jag in från trädgården på hösten för att dra upp från frön i mars. Det mesta som jag sår, sår jag från frön som jag förodlar. Under många år har jag haft problem med mördarsniglarna som äter upp mina späda plantor men genom att de små växterna får stå och växa till sig under mitt beskydd i växthuset så blir de inte lika lätt snigelmat.

I januari sår jag flertalet olika chili, ibland tjuvstartar jag redan i december, men skörden brukar bli god nog att det räcker att peta ner fröna i januari. Längden på dagsljuset är det mest kritiska när man drar igång sådden så här tidigt på året som i januari, men i vår matsal så får de helt ok med ljus där de står i sina små plastlådor och växer till sig. Om man vill få riktig fina kraftiga plantor så bör man ge dem extra tillskott av ljus, men det funkar helt ok för oss även så här.

HannaWendelbo_vad_jag_sår_i_januari-6.jpg

Jag återanvänder de plastkärl som vindruvor och tomater köps i från matbutiken. De blir som minidrivhus och håller hur länge som helst. Underst i plastboxen lägger jag oftast ett lager med vanlig planteringsjord och överst fyller jag på med ett lager av såjord. Tycker att detta funkar finemang för de flesta växter som jag bredsår i dessa plastboxar. Fröna vill gärna gro i den magrare sandblandade såjorden, men sedan när rötterna har växt tills sig blir de glada för att söka sig ner i den mer näringsrika planteringsjorden. På så sätt behöver inte den första omskolningen av plantorna vara lika kritisk.

HannaWendelbo_vad_jag_sår_i_januari-7.jpg

I januari sår jag, förutom chili, även mina vansinnigt älskade jätteverbenor. För mig funkar det bäst att bredså minifröna i dessa plastboxar, med ovan nämnda jordkompostion, helst genomvattnad och där jag trycker fast fröna i jorden för att sedan stänga locket om dem. Plastlådan placerar jag sedan på en bricka inomhus, på golvvärmen, men gärna vid altandörren som har ljusinsläpp hela vägen ner, men oxå erbjuder lite drag utifrån, så det inte är helt genomvarmt hela tiden. Så fort jätteverbenans frö har utvecklat fyra blad så fiskar jag försiktigt upp den lilla plantan och planterar om i en liten kruka med mer näringsrik jord. Och sedan följer ett par gånger med omskolingar innan den hamnar utomhus i rabatter och krukor, till min och alla fjärilar och bins förtjusning.

HannaWendelbo-2.jpg
HannaWendelbo-3.jpg
HannaWendelbo_vad_jag_sår_i_januari-13.jpg

I år tänker jag odla dubbel så mycket som förra året, både av blommor och ätbart. Trots att säsongen 2018 var extrem svår för en amartörodlare som jag, där det var nationellt isdygn i mars, vinter hela april och sedan en galet omslag till sommarvärme i maj som höll i sig till september. Inget regn på massa månader och bevattningsförbud, vilket verkligen ställde krav på fififgheten till att få tag på vatten till odlingarna. Nej, det var ett riktigt utmanande odlingsår 2018, men ändå är jag sugen på att odla MER i år!

HannaWendelbo_vad_jag_sår_i_januari-2.jpg
HannaWendelbo_vad_jag_sår_i_januari-12.jpg

De flesta andra fröerna kommer i jorden i mars och april, det är bättre att vänta in ljusets och värmens återkomst än att vara ute för tidigt. Plantorna blir bara långa, rangliga och skruttiga om jag är för tidigt ute. Tiden använder jag istället till att drömma och planera inför det som komma skall. Om du är nyfiken på hur jag brukar planera sådderna så läs om mina Trädgårdsdrömmar och frösådder här.

Luktärterna som jag alltid beställer från Cecilia Wingård ska ner i jorden först vecka 12, så även där har jag is i magen och njuter av det lugn som är nu.

HannaWendelbo_vad_jag_sår_i_januari-1.jpg

Halva nöjet så här års är att bläddra i fröfirmornas frökataloger, antingen digitalt eller i pappersformat. Haffa gärna ett ex eller bläddra online i Nelson Gardens frökatalog där jag tipsar om de bästa blommorna för blomsterpill!

Kram // Hanna

P.S Om du tyckte att du fick med dig något matnyttigt och intressant från detta inlägg får du gärna klicka på “like this” nedan! Då får jag veta lite mer om vad du vill läsa mer om här hos mig! D.S